Synopsis
Medielandskapet skiftar snabbt, och journalistrollen är under ständig utveckling. Journalistpodden rattas av förbundsordförande Jonas Nordling, och är din podcastvän när det gäller att hänga med.
Episodes
-
Arbetet mot sexuella trakasserier
06/12/2024 Duration: 15minI Journalistpodden prata vi om arbetet mot sexuella trakasserier. Anna Häggblom, förhandlare och ombudsman på Journalistförbundet, berättar om två nya rapporter på ämnet, som visar varför det behövs ett fortsatt aktivt arbete för att komma tillrätta med problemen med sexuella trakasserier på arbetsplatser. Sammanfattning av poddavsnittet: • I Journalistpodden berättar Anna Häggblom om Trakasseribarometern från Verian och en ny rapport från Eurostat. • Trakasseribarometern visar bland annat att 14% av svenskarna utsätts för sexuella trakasserier på jobbet. • Trots höga siffror finns det fortfarande en tystnadskultur kring problemet, där många inte vågar anmäla eller prata om det. • Journalistförbundet arbetar aktivt med dessa frågor, både juridiskt och genom att stötta utsatta medlemmar. De betonar vikten av att prata öppet om problemen och att alla kan vara både offer och förövare. • Journalistförbundet vill också se över lagstiftningen så att den bättre skyddar alla som utsätts för trakasserier, även från
-
Varför viktigt att offentlighetsprincipen införs på friskolor?
22/11/2024 Duration: 13minI Journalistpodden pratar vi om offentlighetsprincipen. För snart kan även friskolor omfattas, precis som kommunala skolor. Hör Journalistförbundets jurist Tove Carlén om Skolinformationsutredningens förslag, Journalistförbundets remissvar och varför detta är en viktig fråga för journalistiken. Vi hör även Ida Andersson, reporter på SVT och vinnare av en guldspade för en granskning av friskolor. Hon ger exempel på hur det är att granska friskolor som journalist i dag.
-
Nej till inskränkt demonstrationsfrihet
13/11/2024 Duration: 15minI Sverige föreslås lagförändring som direkt påverkar demonstrationsfriheten, yttrande- och mötesfriheten – och oss i mediebranschen. Det är utredningen ”Allmänna sammankomster och Sveriges säkerhet” som varit ute på remiss, och som vi i Journalistförbundet lämnat svar på. Tove Carlén, jurist och expert på medierätt, svarar på varför förslaget är en dålig idé, samt hur det påverkar oss i mediebranschen och oss som fackförbund. Info om Journalistpodden: Här lyfter vi i Journalistförbundet viktiga frågor för mediebranschen, yttrandefriheten och öppenheten. Podden leds av Petteri Flanagan Karttunen.
-
Journalistpodden #219: Ett hot mot kriminaljournalistiken
08/10/2024 Duration: 10minAtt journalister och medier kan rapportera om brott och rättsutredningar på ett korrekt sätt är viktigt för vårt samhälle. Den möjligheten hotas nu med ett förslag om ökad sekretess i domstolsprocesser. I Journalistpodden berättar Tove Carlén, Journalistförbundets jurist och expert på medierätt, om förslaget och hur det kan komma att påverka medlemmar som arbetar med kriminaljournalistik.
-
Journalistpodden #218: Det vill vi med avtalsrörelsen 2025
01/10/2024 Duration: 21minNästa år ska fem av Journalistförbundets kollektivavtal förhandlas om. Och vi är redo. Med en helt ny avtalsplattform har planen lagts för framtiden: Det här vill Journalistförbundet med avtalsrörelsen! I avsnittet berättar vår förhandlingschef Katarina Dahlskog och biträdande förhandlingschef Karolina Tolstav om vår nya avtalsplattform och vilka områden vi satt fokus på. De berättar om det utvecklingsarbete som pågått, enkätsvaren om den viktigaste frågan och vad fackligt aktiva tycker om löneförhandlingarna på företag med våra kollektivavtal. Och när vet vi hur det blir med lönehöjningarna 2024?
-
Journalistpodden #217: 10 svar på PS-utredningen
13/09/2024 Duration: 25minRemissrundan om public service-utredning avslutas och framtiden för SVT, Sveriges Radio och UR ska sättas. I Journalistpoddens avsnitt sammanfattar förbundsordförande Ulrika Hyllert och förbundets jurist Tove Carlén Journalistförbundets remissvar i tio punkter. Samt berättar varför public service framtid är en viktig framtidsfråga.
-
Journalistpodden #216: 7 viktiga frågor för yttrandefriheten 2024
30/08/2024 Duration: 20minFlera politiska förslag som påverkar oss i mediebranschen är i höst aktuella på olika sätt. Bland annat ska flera utredningar om grundlagsförändringar presenteras. Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet, har tagit fram sju frågor att ha koll på hösten 2024 som påverkar yttrandefriheten. Tove Carlén sammanfattar också det senaste om public service-utredningen, den avslutade remissrundan om ett nytt tidskriftsstöd och att det kritiserade fotoförbudet av skyddsobjekt åter hamnat i fokus.
-
Journalistpodden #215: Hur förändrar AI förutsättningarna för lokal journalistik på Gotland?
28/06/2024 Duration: 43minMediebranschen har ställts inför en rad nya utmaningar efter intåget av generativ AI på redaktionerna. Och utvecklingen går snabbt framåt, globalt som lokalt. Hur påverkar detta journalistiken, den lokala närvaron och mediernas roll? Hör detta samtal inspelat under Alemdalsveckan i Visby 2024 med Pär Ullrich, chefredaktör Helagotland.se, Jacob Wesley, kanalchef P4 Gotland, Christer Bjöhle, chefredaktör Horisont magasin och Ulrika Hyllert, Journalistförbundets ordförande. Moderator: Petteri Flanagan Karttunen, Journalistförbundet.
-
Journalistpodden #214: En kreativ AI - hur ser framtidens kultur- och mediearbetsmarknad ut?
28/06/2024 Duration: 44minDen snabba AI-utvecklingen håller just nu på att radikalt förändra förutsättningarna för yrkesverksamma kulturskapare. Vissa yrken riskerar att försvinna, andra omformas och nya skapas. Vilka förändringar har redan skett och vilka ser vi framöver? Vad behövs från politiken för att möta utvecklingen? Lyssna på denna inspelning av vårt seminarium från Almedalsveckan i Visby 2024, som arrangerades av oss i Journalistförbundet, tillsammans med KLYS och Fackförbundet Scen & Film. Medverkande: Mårten Sandén, ordförande KLYS, Emma Hanquist, illustratör, Simon Norrthon, ordförande Fackförbundet Scen & Film, Josefine Engström, ordförande Svenska Tecknare, Per Kornhall, ordförande Läromedelsförfattarna, Mats Berglund, ordförande kulturutskottet, Miljöpartiet, Camilla Mårtensen, ledamot arbetsmarknadsutskottet, Liberalerna, och Ann-Therese Enarsson, vd för Futurion. Moderator: Petteri Flanagan Karttunen, Journalistförbundet.
-
Journalistpodden #213: Civilsamhällets roll i den nya svenska biståndspolitiken
26/06/2024 Duration: 46minVilken roll ska mänskliga rättigheter i arbetslivet spela i den nya svenska biståndspolitiken? Lyssna på vår inspelning av seminariet där framtiden för Sveriges biståndspolitik, som bla berör Journalistförbundets och andra fackförbunds internationella arbete, debatterades på scen i Almedalen 2024. På scen Maria Nyberg, generalsekreterare Union to Union, Peter Hellberg, förbundsordförande Unionen, Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan, och Gudrun Brunegård, biståndspolitisk talesperson Kristdemokraterna. Moderator Journalistförbundets presschef Petteri Flanagan Karttunen. Arrangörer TCO, Union to Union och Journalistförbundet.
-
Journalistpodden #212: Lansering av Kommittén för demokratins röstbärare
25/06/2024 Duration: 46minForskare, journalister och kulturskapare tystnar - hur kan vi tillsammans vända utvecklingen? Här kan du lyssna på en inspelning av seminariet där Kommittén för demokratins röstbärare lanseras – på en scen i Visby under Almedalsveckan 2024. Kommittén är ett partipolitiskt och religiöst obundet forum, som består av organisationer som företräder forskare, journalister och kulturskapare. Vi tror på att arbeta tillsammans för att ge yrkesgrupperna bättre förutsättningar att verka. Sveriges Radios vd Cilla Benkö inledningstalar på seminariet. Sedan hör vi ett panelsamtal som leds av Max Låke, verksamhetsledare Unga tankar om musik. I panelen deltar Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, Tora Holmberg, vicerektor Uppsala universitet samt företrädare för Sveriges universitets- och högskoleförbund SUHF, Katarina Renman Claesson, förbundsjurist Konstnärernas Riksorganisation och Karin Stenson, tf generalsekreterare Svenska Unescorådet.
-
Journalistpodden #211: Public service - ansvar och oberoende
25/06/2024 Duration: 44minVad betyder public service-kommitténs förslag och oeniga politiker för public service-bolagens verksamhet? Här kan du lyssna på en inspelning av Journalistförbundets seminarium från en scen i Visby under Almedalsveckan 2024, om politikens ansvar och public service-bolagens framtid och oberoende. Medverkar gör Ulrika Andersson, docent i journalistik vid Medier och kommunikation på Göteborgs universitet, Kerstin Brunnberg, vice ordförande Föreningen oberoende public service, Anne Lagercrantz, vice vd svt och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet, modererar.
-
Journalistpodden #210: Är politiken nära att komma överens om Chat control?
18/06/2024 Duration: 26minI Journalistpodden fokuserar vi åter på EU när det omdebatterade och hårt kritiserade förslaget Chat control åter är uppe för diskussion och åter är en fråga för svensk politik. Är en politisk kompromiss inom EU aktuell? Hör Journalistförbundets jurist Tove Carlén. Vi följer även upp de nya EU-förordningarna på medieområdet - EMFA, DSA och AI-ACT. Vi ger er en aktuell rapport om arbetet mot SLAPP inom EU och seminarietips inför almedalsveckan i Visby.
-
Journalistpodden #209: Hur påverkar EU oss i svenska mediebranschen?
31/05/2024 Duration: 14minInför EU-valet 9 juni ger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert fem exempel på viktiga områden där EU påverkar oss i den svenska mediebranschen.
-
Journalistpodden #208: Hur påverkas journalistiken om databaserna regleras?
15/05/2024 Duration: 16minI Journalistpodden kommenterar Journalistförbundets jurist Tove Carlén regeringens pågående utredningen där grundlagsskyddet ses över för vissa databaser och söktjänster som offentliggör personuppgifter. Syftet är enligt regeringen att stärka skyddet för den personliga integriteten när personuppgifter offentliggörs på internet och i andra liknande sammanhang. Men hur påverkas svenska medier och journalister av utredningen slutsatser? Tove Carlén kommenterar också att flera svenska domstolar på senaste tid stoppat utlämningen av allmän handling till olika databaser som har utgivningsbevis, med hänvisning till GDPR. Händelser som fått Integritetsskyddsmyndigheten IMY att ändra sin praxis och meddela att de nu ska inleda tillsyn mot söktjänster med utgivningsbevis. Avsnittet spelades in den 15 maj 2024.
-
Journalistpodden #207: Uppsnack inför PS-utredningen
08/05/2024 Duration: 28minDen 13 maj 2024 ska public service-kommittén lämna över sin utredning ”Långsiktiga villkor för ett hållfast och oberoende public service” till regeringen. Lyssna på detta uppsnack i Journalistpodden med Ulrika Hyllert och Tove Carlén om Journalistförbundets ståndpunkter och kommitténs uppdrag, arbete och läckor.
-
Journalistpodden #206: Hot och ljusglimtar för pressfriheten
23/04/2024 Duration: 32minDen 3 maj uppmärksammas pressfrihetens dag. I detta avsnitt av Journalistpodden ställer vi oss frågan hur den mår i Sverige och internationellt. Vi hör exempel på aktuella förslag på ny lagstiftning i Sverige som kan hota yttrandefriheten, öppenheten och pressfriheten. Samt tips på hur du kan uppmärksamma pressfriheten den den 3 maj. I avsnittet deltar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet med fokus på medierätt och yttrandefrihet.
-
Journalistpodden #205: Seminariet Från IB-haveri till utlandsspioneri
13/03/2024 Duration: 01h41minI detta avsnitt av Journalistpodden hör du en inspelning av seminariet ”Från IB-haveri till utlandsspioneri”, från den 11 mars 2024 på JMK i Stockholm. Ett seminarium om IB-affären och den nya utlandsspionerilagen. Medverkande: Jan Guillou, journalist och författare, Ingemar Folke, tidigare advokat, Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet, Axel Björklund, SVT Uppdrag granskning, Amanda Sokolnicki, politisk redaktör DN, Malin Danielsson, riksdagsledamot Liberalerna, Jessica Wetterling, riksdagsledamot Vänsterpartiet och Siri Hill från Reportrar utan gränser. Moderator Kerstin Almegård från Svenska PEN. Seminariet arrangerades av Nätverket mot utlandsspioneri, Journalistförbundet, Föreningen Grävande Journalister, Reportrar utan gränser, Tidningsutgivarna, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter, JMK/Stockholms universitet, Publicistklubben och Föreningen Ordfront.
-
Journalistpodden #204: Polisens roll för att värna journalistiken i en demokrati
03/07/2023 Duration: 45minFrån Almedalen 29 juni 2023 Arrangör: Journalistförbundet, Reportrar utan gränser Sverige I fjol greps ett antal journalister av polis då de bevakade klimatdemonstrationer. Polisen har också fått kritik av JO efter felaktiga ingripanden mot journalister som fotograferat skyddsobjekt. Vad ligger bakom polisens agerande och hur gör vi för att värna journalistiken i vår demokrati? Polisen har vid flera tillfällen det gånga året agerat gentemot journalister på ett fullständigt oacceptabelt sätt. Några av händelserna i korthet: Under förra sommaren genomfördes ett stort antal klimataktioner runt om i landet. I Stockholm blev journalister vid två tillfällen gripna och bortförda av polis. De fick även se sin utrustning beslagtagna av polis. Vid två tillfällen under 2022 har SVT-journalister som filmat polishus i Rinkeby/Stockholm, respektive Västerås, blivit konfronterade av polis. Trots att det vid tidpunkten var tillåtet för journalisterna att filma polishusen hindrade polisen journalisterna i deras arbete och bes
-
Journalistpodden #203: Frilans eller föräldraledig - måste man välja?
03/07/2023 Duration: 01h10minFrån Almedalen 29 juni 2023 Antalet frilansare ökar, inte minst inom kultur och media, men i dagens system har många svårt att få en rimlig och rättvis sjuk- och föräldrapenning. SGI-utredningen presenterar i juni sina förslag till ett rättvisare system. Hur påverkar förslagen den sociala tryggheten för kulturskapare? Seminariet inleds med en presentation av den aktuella utredningens förslag av Calle Nathanson, utredare. Därefter kommer företrädare för kulturskapare och journalister kommentera och diskutera utredningens förslag och hur de kan underlätta för bl.a. kombinatörer och stipendiater att få en rimlig social trygghet. Avslutningsvis låter vi ansvariga politiker från olika partier samtala om förslagen och ge sina politiska perspektiv på dem. Illustration: Emma Hanquist. Medverkande: Simon Norrthon, moderator, Fackförbundet Scen & Film Calle Nathanson, utredare, SGI-utredningen Karin Inde, ordförande, KLYS Victoria da Silva, ombudsman, Journalistförbundet Josefine Engström, ordförande, Svenska Teckn